Logo Natuurcentrum Veluwe

Groot Ginkelseweg 2a
6718 SL  Ede
T: 0318 610439
E: info@natuurcentrumveluwe.nl

Dinsdag t/m Zondag 

April t/m November 11.00 uur – 17.00 uur
December t/m Maart 10.00 uur – 16.00 uur

In de vakantieperiodes
Ook op de maandag geopend.

facebook

youtube

Fietstocht Jeneverbessenbos

Van 16-05-2016 10:00 tot 13:00 uur


Maximaal aantal inschrijvingen : 20  /  Beschikbaar : 19


Volwassenen :  

€ 5,00

Kinderen t/m 12 jaar :  

€ 3,50

Genoemde prijs is inclusief gebruik fiets van het Natuurcentrum


Startpunt: Groot Ginkelseweg 2a, 6718 SL Ede

v

In het verre verleden werd de Jeneverbes beschouwd als een magisch kruid dat tegen duivels, kwade geesten en wilde dieren werd gebruikt. De struik komt veel voor in de Zuid-Europese landen, Noord-Amerika en Canada en is een van ouds bekend en gewaardeerd geneesmiddel tegen allerlei kwalen.
Jeneverbes bezit een uitgesproken aromatische geur, die uit alle delen van de plant opstijgt. De bessen rijpen pas 3 jaar na de bloei. De olie wordt verkregen door distillatie met waterdamp (onder druk) van vers geoogste takken met bessen of wordt alleen uit de bessen gewonnen. Het heeft een lichtgele kleur met een houtige geur die op die van dennennaalden lijkt. Jeneverbes wordt traditioneel gebruikt om “Gin” te parfumeren. Onze “jenever” vindt zijn oorsprong in deze plantennaam.
De jeneverbes wordt helaas met uitsterven bedreigd.

Deelnemers gaan met de boswachter per eigen fiets of een fiets van het Natuurcentrum, naar een zeldzaam gebied. Na het bezoek aan het jeneverbessenbos gaat men naar het stuifzand. Daar krijgen de natuurliefhebbers tekst en uitleg over het ontstaan en beheren van het stuifzand.