Stichting Natuurcentrum Veluwe nodigt jou ook uit.

Het Natuurcentrum Veluwe wil u graag laten zien wat een waardevolle natuur- en cultuurterreinen er in deze prachtige groene gemeente liggen, en wij willen dat iedereen kan genieten van deze landschappen en de unieke en rijke natuur.
 
Het Natuurcentrum Veluwe heet u het gehele jaar door van harte welkom om dit prachtige gebied te ontdekken.

 

Locatie

Het Natuurcentrum Veluwe ligt  in een fraai en veelzijdig gebied: aan de rand van de Edese heide op de landbouwenclave De Hindekamp. De afwisseling van heidevelden, bossen, poelen en plassen zorgt voor een rijke flora en fauna. Naast deze natuurlijke elementen, zijn o.a. ook de twee schaapskudden en de grafheuvels een bezoek waard. Bovendien zijn er vele mogelijkheden om te wandelen en te fietsen.

Direct naast het centrum is een natuurtuin van 7500 m2 aangelegd. In deze tuin wordt o.a. aandacht besteed aan het thema “natuur en landbouw op de Veluwe”.  Verder heeft het centrum een bijenstal waar  imkers uitleg  geven , een wildkansel en twee schaapskudden.

Jaarlijks  terugkerende activiteiten  zijn o.a. de  Lammetjesdagen, eieren zoeken met de huifkar op  2e paasdag en het Schaapscheerdersfeest. Ook de wildkanseltochten, bronsttochten en snertwandelingen  zijn zeer de moeite waard.

Faciliteiten In gebouw “De Deel “ is er een vergaderruimte. Op een groot scherm kunnen presentaties getoond  worden via  computer, beamer  of  DVD speler.  Er is Wifi aanwezig. Gebouw “De Kooi “ biedt  ruimte voor bijeenkomsten. Bij vertoning van films in De Kooi zijn er zitplaatsen beschikbaar. Wij hebben een tentoonstellingsruimte van 20 m2. Arrangementen voor groepen incl. catering zijn mogelijk op afspraak. Catering  wordt betrokken via de locale horeca.

Het gehele jaar door vele activiteiten.

Wandelingen

Snertwandelingen, op zoek naar wild, speuren naar sporen, vroege vogels wandeling, lentekriebels in de natuur, wandelen tussen bos en heide, vleermuistochten en paddenstoelenwandelingen.

Fietstochten

Voorjaarsfietstocht / pannenkoeken eten, ochtendgloren fietstocht, fietstocht jeneverbessenbos, fietstocht Gelderse Vallei, fiets/wandeltocht Wekeromse Zand, zonsondergang stuifzand en fietsen langs herfstkleuren.

Voor kinderen

Eieren zoeken met de huifkar ( 2e paasdag ), vogelvoederkastje timmeren, vogel-voeder-klok maken , mezenkast timmeren, huifkardag, verhaal + vlinders beschilderen, kabouterwandelingen en kraamvisite schaapskooi ( lammetjes )

Workshops

Een kruidige middag, paaskransen maken en versieren, kerstkransen maken en natuurspiegel maken en versieren (incl. high tea )

Excursies

Wildkansel- en bronsttochten ( april t/m oktober )

Sportief

Sportief de Ederheide ontdekken ( oriëntatieloop )

Op aanvraag

Klootschieten en huifkartochten zijn op aanvraag. Daarnaast zijn vele van de bovengenoemde activiteiten ook mogelijk op aanvraag voor grotere/aparte groepen.Het centrum beschikt over een professionele installatie voor het vertonen van films en het houden van presentaties.In het centrum zijn diverse artikelen te koop zoals souvenirs, Veluwse producten, informatieve boeken, wandel-, fietsroutes etc…Er is een diorama waar veel wilde dieren en vogels te bekijken zijn.

Benieuwd naar de komende activiteiten?
Ga naar de activiteiten